Lubczyk ogrodowy czyli lubczyk lekarski

Lubczyk pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodnich rejonów Azji (Iran), natomiast w Europie i Ameryce Północnej występuje w stanie zdziczałym. Jest od dawna uprawiany (przypuszczalnie od wczesnego średniowiecza) w wielu krajach Europy południowej oraz środkowej, również w Polsce (przeważnie w województwach zachodnich). Uprawia się go na plantacjach i w przydomowych ogródkach z nasion wysiewanych w rozsadniku lub wprost do gruntu. Lubczyk jest byliną o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym. W pierwszym roku tworzy rozetę długoogonkowych ciemnozielonych, wcinanych liści, które przypominają liście selera. W następnych latach wykształca liczne, prosto wzniesione łodygi, które osiągają niekiedy wysokość do 2 m. Kwiaty, pojawiające się w lipcu i sierpniu, są niepozorne, zielonożółte, zebrane na szczycie w płaskie baldachy. Owoc to podwójna, płaska, brunatna rozłupka. Roślina wydziela charakterystyczny, korzenny aromat (przypominający zapach kostek bulionowych). Dlatego tez młode listki lubczyku są często stosowane jako przyprawa do rosołów, zup, sosów. W lecznictwie natomiast zastosowanie mają wysuszone, podziemne narządy lubczyku (korzenie i kłącza). Wykopuje się je jesienią (październik) lub wczesną wiosną w drugim roku uprawy, przed rozpoczęciem okresu wegetacji. Po zbirze korzenie i kłącza dokładnie oczyszcza się, szybko płucze w bieżącej wodzie, kroi na plastry i suszy w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni Celsjusza. Suchy surowiec należy chronić przed wilgocią i szkodnikami, które chętnie go atakują. Suszony lubczyk ma silny specyficzny (bulionowy) zapach – smak słodkawy, który przechodzi w gorzkawy.

System reklamy Test

Mącznica lekarska
Mącznica lekarska to roślina, która występuje rodzimie na półkuli północne, w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Grenlandii. W Polsce spotykana prawie wyłącznie w północnych rejonach kraju (sporadycznie na południu – w Karpatach) ze względu...
Perz właściwy czyli perz biały
Perz właściwy to pospolity chwast pól i ogródków. Wykształca długie, nawet kilkumetrowe rozgałęzione pędy podziemne (kłącza). Jest to roślina trwała i jako chwast niezwykle uciążliwa, trudna do wytępienia. Wykształca łodygi węźlaste,...
Pietruszka zwyczajna
Ojczyzną pietruszki są kraje śródziemnomorskie (południe Europu i północ Afryki). Obecnie jest ona powszechnie uprawiana w licznych formach i odmianach jako ulubione warzywo przyprawowe. Jest to roślina dwuletnia, dorastająca niekiedy do osiemdziesięciu...